LEST: ALT SOM TELLER – Ingrid Ovedie Volden

AltSomTeller

ALT SOM TELLER
Ingrid Ovedie Volden

forlag: Aschehoug
utgitt: 2016
200 s. (iht. eBokBib) Norsk

En fire en fem ni to seks fem tre fem ni er de elleve første desimalene av pi. Elleve er et primtall og noe av det verste Petra vet. Pi er nesten like ille, som et halvt vaffelhjerte.

Petra går i sjuende, bor i Snekkerstad med Malin og hun prøver å ha et ordnet forhold til verden. To fire seks åtte ti. Sko på rad og rekke i gangen. Så kommer pi, fortsetter inn i uendeligheten og krøller det til. Over skolepulten på første skoledag etter ferien.

Det kan krølle seg litt for oss alle, store og små. For Petra og hennes ordnede forhold krøller det seg litt uten ordnen partall gir henne, sko hulter til bulter eller dagens gruk, gjerne av Piet Hein.

Alt som teller samler poeng der de teller. For målgruppen på mellomtrinnet har boken et språk og en jeg-forteller som verken forenkler eller kompliserer leseopplevelsen. Flere vil kjenne seg igjen i Petra og de andre vi treffer i Snekkerstad. De vil kjenne igjen situasjoner, opplevelser og følelser. Som bruspulver. Og klorvann.

Historien er fortalt gjennom Petra og utspiller seg gjennom hennes øyne og hode. Det skaper premissene forfatteren må forholde seg til og det løses godt. Det gir et innblikk i hvordan opplevelser og intensjoner kan misforstås, og misforståelser kan utvikle seg. Noen misforståelser ordnes raskt, noen trenger litt lenger tid og alt i alt er fortellingen løst ut fra en 12 år gammel jentes perspektiv.

Boka treffer målgruppen sin ganske godt. Fra 9-11 år, avhengig av modenhet og forståelse, og opp på ungdomsskoletrinn. Likevel vil jeg være forsiktig med å forsøke denne på elever uten leselyst og interesse for bøker.

Alt som teller er alt i alt en vel gjennomført debut med aktiv handling fra side til side, godt og variert språk, god bilde- og assosiasjonsbruk som vil fenge de fleste av sine lesere. Det vil ikke forundre meg om Alt som teller dukker opp igjen på slutten av året når vi nærmer oss tid for oppsummeringer og kåringer. Ingrid Ovedie Volden forventer jeg vi får høre mer fra når tiden er inne.

Der er noget fint
og forstandigt ved tal.
De véd, hvad de vil,
og de gør, hvad de skal
– Piet Hein

Reklamer

Én kommentar

Speak your mind

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s